Ajatuksia betonielementtitalosta

Ajattelin koota tähän muutamia ajatuksia betonielementtitalon rakentamisesta. Pientaloista aika marginaalinen osa on betonielementeistä ja meidänkin arkkitehdillemme tämä oli ensimmäinen betonielementeistä tehtävä omakotitalokohde. Toivottavasti tästä yhteenvedosta on hyötyä jos joku tällaisen rakentamista suunnittelee.

Meillä tämän talon suunnittelun perustana oli avaruuden tunne ja avoin tila. Edellisessä talossa ärsytti keskellä alakertaa sijainnut kantava seinä, sellaista emme halunneet uuteen taloon. Vaihtoehdoksi jäi joko pitkästä puutavarasta rakentaminen tai kivitalo. Mies ei harkkotaloa halunnut, kivitalo houkutti ja niin päädyttiin sitten betonielementteihin. Arkkitehdillä oli runkomateriaali tiedossa suunnitteluvaiheessa. Arkkitehtina meillä on Juha Luoma ArkkitehditLSV:stä.

Rakennesuunnittelun hoiti mies itse. Hän hoitaa myös kaikki pääsuunnittelijan ja vastaavan työnjohtajan tehtävät sekä hankinnat. Tämä helpottaa tietysti rakentamista sekä kustannusten että tiedonkulun kannalta, mutta aiheuttaa tietysti aika tavalla töitä normaalin päivätyön oheen.

Elementit tilattiin Betsetiltä ja samaan kauppaan otettiin myös portaat. Betonielementtitalon kanssa oli sähkösuunnitelma oltava valmiina hyvissä ajoin, jotta tehtaalla osaavat tehdä läpiviennit oikeisiin kohtiin. Jälkikäteen piikkaaminen on aika vaivalloista ja hidasta, joten yritettiin välttää tätä miettimällä kaikki mahdollinen etukäteen. Muutama valokatkaisin on kellarin portaisssa selvästi nyt vähän väärässä kohdassa, joten piikkaamiselta ei ihan kuitenkaan vältytty, mutta aika pitkälti tuntuu toistaiseksi onnistuneen läpivientien kohdat.

Elementtiasennuksen hoiti H. Tourunen. Urakkasopimus sisälsi elementtien asennuksen ja saumaukset. Asennus hoitui todella nopeasti ja hyvin.

20.5. asennettiin kellarin elementit, seuraavana päivänä ontelolaatat siihen päälle. Samalla nostetettiin paikoilleen kellariin vievät portaat.

Ontelolaatat

Portaat

26.5. asennettiin ensimmäisen kerroksen elementit ja siihen taas päälle  ontelolaatat. Toiseen kerrokseen vievät portaat asennettiin myös samalla paikoilleen.

Eka kerros

Toisen kerroksen elementit nostettiin paikoilleen 2.6. Nyt on talo harjakorkeudessa!

Talo pystyssä

Talo pystyssä

Takapihan puolelta ei oikein kuvien ottaminen vielä onnistu, kellarin kohdalta kaivettu maakasa on suoraan talon takana. Odottelenkin jo innolla, että saa kasat pois ja näkee vähän miltä talo oikeasti näyttää pihan puolelta.

Sandwich-elementeissä on jo eristykset valmiina, joten ainoastaan ulkovuoraus puuttuu. Sisäseinät ovat tasoitusta tai viimeistelyä vaille valmiit. Osa seinistä jääkin meillä suoraan betonipinnalle eli ovat pintakäsittelyä vaille valmiina jo nyt.

Talo nousi tosiaan nopeasti, mutta tokihan töitä oli tehty paljon ennen sitä. Elementit pitää tilata ajoissa, elementtikuvat piirtää ja toimittaa ajoissa ja asennus tilata asennusliikkeeltä.

Ja mitäs sitten seuraavaksi? Kellarin lattiavalu oli keskiviikkona ja sitä on nyt kasteltu ja kuivateltu sopivassa suhteessa.Eilen asennettiin perusmuurilevyt paikoilleen ja tänään kaivuri tule tekemään täyttöjä kellarin ympärille. Seuraavaksi timpurit saapuvat paikalle tekemään kattoa, kattotuolit siellä jo odottelevat tontin reunalla.

 

 

 

8 kommenttia artikkeliin ”Ajatuksia betonielementtitalosta

  • Sattui hauskasti, että minulla oli tuona aamuna hammaslääkäri ja ajoin juuri ohi kun nostivat portaita. 🙂 Muuten elementit asennettiinkin työpäivän aikana enkä päässyt näkemään.

   Tykkää

 1. Mikä teillä oli suunnilleen aika siitä, kun annoitte käskyn tehtaalle elementtien valun alkamisesta siihen, kun elementit olivat tontilla? Riippuu tietysti tilauskannasta tehtaalla, ja kunhan ovat edes vähän kuivuneet ne elkut..

  Tykkää

  • Minimiaikoina yleensä nämä: elementtien tilaus 12-16 viikkoa ennen asennusta, kuvien toimitus 8 viikkoa ennen asennusta ja valavat sitten 4 viikkoa ennen asennusta. Me tehtiin elementtitilaus n. 5kk ennen asennusta.

   Tykkää

 2. Me olemme suunnittelemassa talon rakentamista. Vaihtoehtoja olemme tässä miettineet nyt jonkin aikaa, mutta eiköhän se päätös sieltä lopulta tule. Betonielementtialo kyllä olisi myös minun mieleeni. Mielenkiintoinen projekti! Etenkin hauska tuo kuva, missä portaita siirretään.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s